”Röster” av Annalena Maurin

Röster är en trilogi om farsoter, jordbävningar och andra naturkatastrofer och om konstens obönhörliga stämma. Om rikedomen i att äga ett språk (eller flera!) och om undret som alla litterata varelser varit med om när de knäckte koden till det skrivna ordet. Den handlar om vikten av att odla sin trädgård och att dansa. Tango till exempel, eller vilken dans som helst, och om hur man klarar sig med lite och ändå kan förändra världen. Men allra mest är det en hyllning till livet och konsten att vara en människa bland människor.

Fabeln: (novellen som blev en trilogi)

En tonårig flicka, Agathe, kommer till Visingsö för att återförenas med sin mor, som åkt till ön 1913 med Madame Tingley och de teosofer från Kalifornien som kommit dit för att med goda tankars kraft förhindra det hotande storkriget som kom ändå. Modern har vid Agathes ankomst redan gått bort i en svår förlossning i sviterna efter den spanska sjukan.                     

 Uppvuxen i teosofernas idealsamhälle på Point Loma i Kalifornien tacklar Agathe katastroferna som drabbar henne och folket på ön med hjälp av den esoteriska dimension hon fostrats in i. Tonårig, förälskad och gravid, på en ö mitt i ett sent utbrott av den fruktade spanska sjukan, iscensätter hon en levitation i en lada. Allt för att ge människorna på ön hopp och förtröstan när de inser att ingenting är omöjligt om själva tyngdlagen kan upphävas. Hon ”lyckas” i sitt svävande uppsåt, men händelsen får oväntade konsekvenser och komplicerar verkligheten för henne och hennes nära och kära i flera led.

Till boken Bolero