Birgitta Onsell

birgitta-bland-korBirgitta Sofia Onsell, född 26 oktober 1925 i Vallstena församling på Gotland, död 15 juli 2012 i Mariestad, var en svensk författare, lärare och kvinnohistoriker.

Birgitta Onsells böcker från 1985 och framåt handlar om gudinnor och gudinnereligion i forntiden.

Birgitta Onsell ville inför den svenska nyöversättningen av Gamla Testamentet, i slutet av 1900-talet, att detta skulle förses med en »varningstext/förklaring« eftersom innehållet ofta är direkt kvinnofientligt och strider mot vår tids värderingar vad gäller människosyn, jämlikhet och andra mänskliga rättigheter. Hennes önskan vann dock inget gehör. Hennes bok Avklädd Gud som kom 1999 är hennes svar på nyöversättningen av Gamla Testamentet.

Birgitta Onsell var initiativtagare till Tealogerna och blev hedersordförande i föreningen. Tealogerna handlar om historien och religionen kring Gudinnan och skapa en bättre kvinnobild.

 

GudinnebokenBirgittas sista bok kom ut postumt tack vare 200 stödköpare som betalade in 250 kronor för att hantera kostnader med illustrationer, administration, tryck och distribution. Läs om boken Långt bort i tiden innan bibeln blev skriven, nya nycklar till dolda gudinneår, genom att klicka på omslaget.