Henry Svensson

Henry Svensson är född 1922 i byn Rya som ligger i det som förr var Hörja socken. Under mer än 40 år arbetade han som trä- och metallarbetare på industrier i Tyringe. 1985 flyttade han till Rullabygget som ligger bara ett par kilometer från huset där han är född.

Henry har i hela sitt liv varit intresserad av konst. Efter långa dagar i fabriken, målade han tavlor på fritiden. Mest kända är kanske Vänsterpartiets lokala valaffischer som han målat i mer än i 40 år.

Historieintresset ärvde han av sin far, Alfred Svensson, som var träskomakare i Rya. Som amatörarkeolog har Henry letat efter stenåldersfynd i Hörja med omnejd under många år. Samlingen av de fynd han gjort finns nu att se i Byastuan, som är byamuseum i Hörja.

Henrys första bok kom 2003 och är en bearbetning av Alfred Svensson nedskrivna berättelser. Henry bearbetade texten och gjorde illustrationer. Den heter Brudrovet i Rya och andra historier och är idag omöjlig att få tag i.
Nästa bok, Töl smau skrönor pau Harjamaul, kom 2007 och är berättelser på Hörjadialekt.
I Henry Svenssons nya bok, Hörja – byn mellan åsarna får läsaren följa Hörjas historia från stenåldern till en bra bit in på 1900-talet.

Genom att klicka på omslagen kan du läsa om böckerna och se hur du kan köpa dem.