Läsarreaktion

»Dä dansar en göing …«. Det var riktigt fränt med ett äkta göingskt spelmannalag (med nån enstaka spelekvinna) i Svarta Bergen i Lönsboda-trakten.

På boksläppet av Bräckt vatten. Dikter på göingska och svenska. Jag tittade lite i min bok som jag fick signerad med en riktigt fin hälsning. Och jag blev tårögd av den vackra och rörande poesin.

Och jag fick äntligen träffa Catarina Carleson på riktigt. En glad och härlig tjej som bara sprudlade av livsglädje. Precis som jag väntat mig. Hon fick en dubbel kram och kindpuss då ju även mamma Lena skulle ha en bok (och självfallet en kram).

Det blev ett kort besök i Göingeskogarna för mig och min och Catarinas gemensamma »bokmorska« Leif B Frid (Öraholma bok & skrivstudio).

Jag började läsa i boken på stadsbussen hem. Tårarna började rinna och jag snörvla. Lika bra att spara det hela till jag är ensam hemma. Jag blev otroligt berörd.
Känslosamhet och en utlämnad själ. Under en trettioårsperiod från tonåren till idag (ingen mer än Catarina vet dock när och var i livet bokens texter har sprungit fram).

Att jag uppskattar texterna på göingska beror inte bara på att jag själv är uppväxt med detta idiom. Det ger en stark känsla av folklighet. Och bokens texter handlar ofta om helt vanliga arbetande människor. Vilket gör Catarina till en dubbel väktare av viktiga kulturarv: det göingska »språket« och arbetarlitteraturen.

Kommunals Kämpestipendium
Det är ingen tillfällighet att hon år 2005 tilldelades fackförbundet Kommunals Kämpestipendium. Jag känner mycket av själslig och litterär samhörighet med Catarinas texter. Om och för »den lilla människan«. En fäbless för lyriska betraktelser och andlighet som ett alternativ till iskall socialrealism. Ett kärleksfullt smek och lek med språket. Där stannar likheterna i jämförelse med min egen bok. Catarina är min överkvinna i värme och något som närmast kan betecknas som religiositet. För att inte tala om det fantastiska hantverket att sätta det göingska språket i skrift. Köp! Läs! Gråt! Le! Somna gott och vakna som en större och lyckligare människa!
Tack Catarina Carleson! ♥
Martin Lund

Tillbaka till information om Bräckt vatten