Anns egna tankar om Snapphonor

I augusti 2011 släpptes äntligen min bok Snapphonor Hjältinnor i Livets tjänst.
Boksläppet blev en succe med en ström av folk hela dagen som ville köpa boken. Detta gladde mig oerhört. Att skriva denna bok var en fantastiskt spännande resa som på allvar började för c irka ett år sedan, senhösten 2010.

Berättelsen väntade på att bli berättad
Berättelsen hade länge velat bli berättad och jag fann efter ett antal försök äntligen rätt sätt att berätta. Boken är en dramtisering av historien och handlar om livet i Göingeskogarna under 1600-talets krig i denna gränsbygd. Den är skriven ur ett kvinnoperspektiv om dessa hjältinnor som blödde, födde, ammade, uppfostrade, plåstrade om och vårdade. De tjänade Livet. De var hjältinnor i livets tjänst.

Kvinnor var omyndiga
Att de var omyndiga och inte fick vittna, avlägga ed, tjäna egna pengar, driva företag och att de skulle tiga i församlingen gjorde deras liv ännu mer till ett hjältinnedåd.

Förfäder blev förlevande
Tack vare våra förlevandes och framför allt våra förmödrars kamp genom tiden mot olika patriarkala förtryck så har vi kvinnor av idag många av de saker vi tar för alldeles självklart. Till exempel att kvinnor har rösträtt, vi är myndiga, det finns rätt till abort. Möjlighet till barnomsorg utanför hemmet, vi får ta ut skilsmässa, det är olagligt att slå kvinnor, rätt till att verka på arbetsmarknaden på lika villkor som männen.

Mycket kvar att göra
Så är det i vårt land och i flera andra länder men det finns fortfarande mycket mer att göra för våra systrar runt om i världen. Kanske blir det nya året 2012 avstampet för detta. Att båda könen har mänskliga rättigheter världen över.
Ann Jönsson 

Presentation av Ann Jönsson